بامیه
برو به رسپی دستپخت های کاربران
برای تهیه این شیرینی خوش طعم، خوش عطر و وسوسه انگیز چهار مرحله داغ زدن، خمیر گرفتن، سرخ کردن و غلطاندن در شربت اجرا می شه که هر قسمت نکات خاص خودش رو داره. اما قبل از آموزش و گفتن نکات ببنیم تاریخچه این شیرینی محبوب چیه؟
بامیه از کجا اومده؟
بامیه، با دستوری مشابه و تزئیناتی متفاوت در تمامی کشورهای عرب زبان و مناطقی که روزگاری تحت سلطه امپراطوری عثمانی بودند طبخ می شه. البته گستره پخت و محبوبیت این شیرینی به مناطق گفته شده ختم نمی شه و نوع تغییر یافته بامیه در مناطق مدیترانه ای، آسیای جنوب شرقی، هند و حتی آمریکای لاتین هم تهیه می شه.
بامیه تاریخچه بحث برانگیزی داره و بر سر کشور مبدا و نحوه سفر کردن این دستور بین صاحبنظران اختلاف نظر هست. بامیه با دستوری مشابه و شربتی یکسان با نام "بَلَح الشام" به معنی "خرمای سوریه" در دنیای عرب جزو شیرینی های محبوب خیابونیه. همونطور که می دونید شام نام قدیمی سوریه و علت این نامگذاری شباهت ظاهری شیرینی بامیه و خرماست.
در قرن هفتم قمری معادل قرن سیزدهم میلادی، کتابی به نام "کتاب الطبیخ" توسط "محمد بن الحسن بن محمد" در شهر بغداد نوشته شد که به عنوان قدیمی ترین و مهمترین مرجع آشپزی خاورمیانه مطرحه و شیرینی بامیه با دستور و شیوه تهیه امروزی در اون ثبت شده.
امروزه دو نسخه از این کتاب موجوده که نسخه اصلی در موزه توپکاپی استانبول به نمایش گذاشته شده و نسخه بعدی به صورت پراکنده جمع آوری و صفحات دست نویسِ کتاب در موزه های اروپا موجوده . این کتاب به تمام زبان های زنده دنیا به نام "کتاب آشپزی بغداد" ترجمه و چاپ شده.
این منبع بسیاری از متخصصین و تاریخ نگارها رو متقاعد کرده که این شیرینی رو به عنوان دستور عربی ثبت کنند. اما رواج پخت بامیه، در تمام مناطق بالکان (ترکیه، یونان، آلبانی، بلغارستان..... ) با دستوری مشابه قبل تر از چاپ این کتاب، تاریخ نگاران رو سر دوراهی قرار می ده که آیا مبدا بامیه مناطق بالکان بوده و طی جنگ ها به دنیای عرب سفر کرده، یا بالعکس بغداد بوده و به خاطر فرهنگ مردم اون زمان زودتر به ثبت نرسیده و از جنوب به شمال سفر کرده. پاسخ این سوال در طول زمان و با تحقیقات بیشتر محققین دنیای آشپزی بدست خواهد اومد.
خوبه بدونید به این شیرینی در زبان ترکی استانبولی، بوسنی و آلبانی تولومبا Tulumba، در زبان یونانی پمبا πόμπα، در زبان ارمنی پمپ պոմպ گفته می شه، که همه این اسامی به نحوه ریختن این شیرینی در روغن و به اصطلاح پمپ کردن شیرینی اشاره داره.
از مشتقات بامیه می شه به چورو Churro اشاره کرد که در واقع شیرینی بامیه دنیای لاتینه! در اسپانیا و تمام کشورهای آمریکای لاتین چورو از متداول ترین دسرهاست، که خمیری مشابه به بامیه با طولی بلندتر داره اما شربتی در کار نیست و از پودر قند و شکلات آب شده برای طعم دهی استفاده می شه.
شربت بار:
شربت بار، از جوشوندن و تغلیظ شکر و آب بدست میاد و در دسته شربت های ساده Simple syrup قرار داره. علاوه بر آب و شکر، ماده ای اسیدی مثل آبلیمو یا جوهر لیمو برای شکرک نزدن و طعم دهنده ای مثل زعفرون، گلاب یا هِل هم به شربت بار اضافه می کنند.
نکات درست کردن شربت بار:
- در تهیه تمامی شربت ها، از زمانیکه مواد شروع به قل زدن می کنه تا زمانیکه به غلظت دلخواه برسه هم زدن اکیدا ممنوعه!!!!!! زمانیکه شربت اولین قُل رو می زنه، روند غلیظ شدن شروع می شه. با هم زدن، کریستال های شکر رو به سرعت به سمت هم سوق می دید، نتیجه این کار اینه که دونه های شکر با هم پیوند می خورند و شربت به محض خنک شدن شکرک می زنه.
- حرارت زیر شربت به رو هیچ وجه کم نکنید. در تمام طول درست کردن شربت حرارت باید نسبتا زیاد باشه. حرارت کم باعث می شه دونه های شکر حرکت نکنن و ته ظرف بمونن و فقط آب بخار شه. در نتیجه نسبت مواد بهم می ریزه و شربت مناسبی به دست نمیاد.
- ظرفی که برای تهیه سس ها و شربت ها استفاده می کنید تا جای ممکن ضخیم (مثلا ظروف چدنی ضخیم یا تفلون سنگین) باشه. ظروف ظریف حرارت رو با سرعت بالاتری منتقل می کنند که باعثِ کم شدنِ زمانِ عمل آمدن شربت و افت کیفیت می شه.
- برای هم زدن شربت از قاشق غیر فلزی (چوبی، سیلیکونی، تفلون .... ) استفاده کنید. قاشق فلزی رسانای حرارته و در شربت تغییر دما ایجاد می کنه و این شوک باعث می شه شربت شکرک بزنه.
- از ابتدای کار تا انتها سعی کنید دیواره های شیرجوش رو تمیز نگه دارید. تمیز بودن دیواره ها باعث می شه ذراتِ شکرِ سرد شده در شربت نریزه و خرابش نکنه. برای تمیز نگه داشتن دیواره همیشه اول شکر رو بریزید بعد آب رو بهش اضافه کنید. بعد از هم زدن اولیه دیواره ها رو با پارچه ی نم دار پاک کنید و بعد روی حرارت بذارید و حین کار با برس قنادی و آب جوش دیواره ها رو بشورید.
- غلظتِ صحیحِ شربت بامیه از عوامل موفقیت در تهیه این دستوره چرا که شربت رقیق، به دلیل آبدار بودن باعث نرم شدن بامیه ها و زود بیات شدنشون می شه و از طرفی شربت با غلظت زیاد در بامیه نفوذ نمی کنه. برای تِستِ غلظت، مقداری از شربت رو روی انگشت ریخته، زمانیکه شربت بین دو انگشت کمی حالت کشسان داشت و اصطلاحا "تار مینداخت" یعنی حاضره.
- علت براق بودن بامیه بازاری وجود گلوکز در شربته، می تونید به همین دستورِ شربت همزمان با آبلیمو، یک قاشق غذاخوری گلوکز شفاف اضافه کنید.
- زمان اضافه کردن بامیه ها دمای شربت می تونه ولرم یا سرد (هم دمای محیط) باشه. بامیه در شربت ولرم، میزان بیشتری شهد جذب می کنه و در شربت سرد، میزان کمتری.
منبع: https://telegram.me/chef_sam
مواد لازم بامیه:
آب: یک پیمانه
آرد: یک پیمانه
کره یا روغن جامد: بیست و پنج گرم
تخم مرغ: دو عدد (هم دمای محیط)
نمک: یک هشتم قاشق چایخوری
شربت بار: دو قاشق غذاخوری (قابل حذف)
مواد لازم شربت بار:
شکر: یک پیمانه
آب: یک دوم پیمانه
گلاب : یک قاشق غذاخوری (قابل حذف)
زعفران دم کرده: دو قاشق چایخوری
آبلیمو: یک دوم قاشق غذاخوری
مواد لازم رو آماده کنید و روی میز کار بذارید. برای اطلاع از نحوه صحیح استفاده از پیمانه های اندازه گیری به این پست مراجعه کنید، این رو بدونید که برای اندازه گیری مواد اولیه باید از "پیمانه ها و قاشق های استاندارد شیرینی پزی" استفاده کنید.
- برای اندازه گیری آرد، ظرف یا پاکت آرد رو با قاشق هم بزنید، پیمانه ها رو با قاشق پر کنید و سر پیمانه رو صاف کنید. آرد اندازه گیری شده رو حتما دو بار الک کنید.
- برای این دستور می تونید از کره حیوانی (کره صبحانه) یا کره گیاهی (مارگارین) یا مخلوط هر دو استفاده کنید. منظور از کره گیاهی، مارگارین سوپرمارکتیه. کره باید حتما هم دمای محیط باشه، چرا که در صورت سرد بودن، قبل از اینکه کره کاملا ذوب شه آب به جوش میاد و باعث می شه نسبت ها بهم بریزه.
- میزان زعفران بسته به غلظت زعفران دم کرده می تونه بیشتر یا کمتر باشه.
- در شربت، تا جای ممکن از آبِ لیموترش تازه به جای آبلیموی کارخانه ای استفاده کنید.
برای تهیه بامیه، ابتدا شربت رو آماده می کنیم. شکر رو در شیرجوش مناسبی بریزید و بعد به آرومی آب رو بهش اضافه کنید.
زعفران دم شده و گلاب رو هم اضافه کنید.
حالا مواد رو خوب هم بزنید و بعد روی شعله نسبتا زیاد بذارید.
هرزگاهی هم بزنید تا شکر ته نشین نشه. وقتی شروع به قُل زدن کرد آبلیمو (یا جوهرلیمو) رو اضافه کنید و بعد از اضافه کردن آبلیمو دیگه هم نزنید و اجازه بدید شربت بجوشه و قوام بیاد.
همونطور که شربت در حال جوشیدنه، برس شیرینی پزی رو در ظرف آبجوش بزنید و دیواره های شیرجوش رو بشورید. با این کار کریستال های تشکیل شده روی دیواره شیرجوش ذوب و در شربت حل می شه و در نهایت از شکرک زدن جلوگیری می کنه.
معمولا شربت حدود ده تا پونزده دقیقه طول می کشه تا قوام بیاد. بالای سر شیرجوش باشید و هر وقت احساس کردید غلیظ شد، شربت رو تِست کنید. تِست شربت دو مرحله داره،
1. شربت قوام آمده رو از مرکز شیرجوش با قاشق چک کنید، شربت باید به صورت پیوسته از قاشق بریزه.
2. وقتی بین دو انگشت تِست کنید، غلیظ و چسبنده بوده و تارهای نازک و شکننده ای ایجاد می شه. برای اطمینان از غلظت شربت، مقدار کمی از شربت رو در کاسه ای بریزید، اجازه بدید به دمای محیط برسه و بعد بین دو انگشت تست کنید.
شربت بعد از خنک شدن نباید شُل باشه و نه غلیظ و عسل مانند . شربت شُل باعث نرم شدن بامیه ها می شه و شربت غلیظ داخل بامیه ها نفوذ نمی کنه.
شربت آماده رو در کاسه ای بریزید تا بامیه ها رو آماده کنید.
برای درست کردن خمیر بامیه آب، کره، نمک و دو قاشق از شربت بار رو در دیگ یا شیرجوشی بریزید. شربت بار فقط به دلیل عطر و طعم خوب به مواد اضافه می شه و قابل حذفه.
دیگ رو روی حرارت کم بذارید. دما باید کم باشه چون این میزان آب برای مرطوب کردن و شکل گرفتن خمیر نیازه و جوشیدن آب، قبل از ذوب شدن کره میزان آب رو کم و خمیر رو خراب می کنه. بالای سر دیگ باشید و یکسره هم بزنید تا کل مواد به جوش بیاد.
آرد الک شده رو کنار دستتون بذارید تا به محض جوشیدن مواد، آرد رو در آب بریزید.
بعد از به جوش آمدن آب و یکی دو قُل، آرد رو به یکباره اضافه کنید. با اضافه کردن آرد، خمیر حالت تکه ای به خودش می گیره و گلوله های آرد در اون دیده می شه در این مرحله با هم زدن سریع و مداوم باید خمیری یکدست ایجاد کنید.
وقتی آرد یکدست در خمیر پخش شد، خمیر خودش رو جمع کرد، از دیواره دیگ فاصله گرفت، قاشق چوبی در خمیر بدون افتادن می ایستاد و خمیر جلز و ولز کرد، یعنی داغ زدن کافیه. دقت کنید که در بامیه بیش از نون خامه ای خمیر رو داغ می زنیم و بعد از جمع شدن تا زمانیکه به جلز و ولز بیوفته خمیر باید داغ زده شه. تشخیص این مرحله بسیار مهمه چرا که داغ زدن زیادی خمیر رو به روغن میندازه و با داغ زدن کم، آب اضافه از خمیر خارج نشده در نتیجه بامیه نرم و کم دوام می شه و به مرور زمان پوکی و تُردیش رو از دست میده.
خمیر رو به یک کاسه تمیزی منتقل کنید و اجازه بدید ولرم شه بعد تخم مرغ ها رو اضافه کنید. خمیر داغ و سرد هر دو تخم مرغ رو می بنده و در نتیجه بافت تخم مرغ با خمیر یکدست نمی شه. پس باید اجازه بدید تا داغیش بره و به دمایی برسه که وقتی دست می زنید ولرمی ملایمی داشته باشه. برای تِست کردن دمای خمیر فقط روی خمیر رو چک نکنید، بافت خمیر رو باز کنید، نباید ازش بخار خارج شه.
بعد از اینکه خمیر ولرم شد تخم مرغ ها رو دونه دونه اضافه کنید. بهتره به همراه هر تخم مرغ یک هشتم قاشق چایخوری هم وانیل اضافه کنید که در صورتیکه تخم مرغ خیلی تازه نبود خمیر بوی تخم مرغ نگیره.
تخم مرغ رو می تونید با قاشق چوبی، ویسک یا با دور کند همزن برقی مخلوط کنید. با اضافه کردن تخم مرغ، خمیر حالت تکه ای و لخته شده به خودش می گیره که در ادامه هم زدن از بین می ره.
وقتی خمیر کاملا یکدست شد، تخم مرغی بعدی رو اضافه کنید و با حوصله بزنید.
در نتیجه باید خمیری یکدست و کشدار بدست بیاد.
قبل از آماده کردن قیف و ماسوره، نوبت داغ کردن روغنه. دمای روغن از نکات بسیار مهم برای تهیه بامیه هایی تُرد، پوک و بادوامه. روغن باید با دمای بسیار کم داغ شه تا وقتی خمیر بامیه اضافه می شه مغز روغن هم داغ شده باشه، ضمن اینکه در طول سرخ کردن هم حرارت باید کم باشه.
دقت کنید که سرخ کردن با حرارت زیاد، قسمت خارجی بامیه ها رو قبل از پخت مغزی به سرعت طلایی می کنه، در نتیجه بامیه ها قبل از خشک شدن از روی حرارت برداشته می شند. نتیجه پخت ناقص، اینه که بامیه ها بعد از خنک شدن نرم شده و به سرعت بیات می شند. دوم اینکه سرخ کردن با حرارت زیاد باعث کف کردن روغن می شه و آخر اینکه وقتی خمیر بامیه رو یکدفعه در روغنی با حرارت زیاد بریزید قسمت های باریک تر خمیر مثل تصویر دست چپ، دِفرمه می شند.
در دیگ مورد نظر روغن ریخته، روی حرارت ملایم بگذارید، اجازه بدید کاملا داغ شه. برای تِست داغ شدن روغن، قاشق چوبی رو در روغن بزنید، اگر اطرافش حباب زد یعنی آمادست.
خمیر بامیه توسط قیف و ماسوره در روغن انداخته می شه که انواع ماسوره های دندونه دار (ستاره ای و حتی 2d) قابل استفادست. ماسوره های ریزتر، بامیه هایی تُردتر و ماسوره های درشت تر بامیه هایی نرم تر و شهد دارتر ایجاد می کنند.
ماسوره رو در قیف بندازید (قیف رو دو لایه بذارید) و سرش رو با قیچی ببرید تا نصف ماسوره از قیف بیرون بزنه. قیف رو در یک لیوان گذاشته و خمیر بامیه رو در قیف بریزید.
سر قیچی رو در روغن زده و چرب کنید. حالا قیف رو روی دیگ حاوی روغن گرم شده ببرید و فشار بدید. وقتی طول بامیه به حد دلخواه رسید با قیچی سرش رو ببرید.
بامیه ها در روغن پف کرده و حجمشون دو برابر می شه.
بعد از اینکه پف کرد و بالا اومد برشون گردونید. اینکه بامیه ها رو چقدر سرخ کنید بسته به خودتون داره ولی هرچی توی روغن بیشتر بمونه، شیرینی های ترد تر و پوک تری خواهید داشت.
بامیه های خوب سرخ شده صدای خش خش و تردی میدند، بامیه ها رو از روغن خارج کنید و در صافی بریزید.
و سریع در شربت آماده بریزد، بعد از یک تا سه دقیقه از شربت خارج کنید. هر چه بامیه ها بیشتر در شربت بمونند شیرین تر می شند.
بامیه ها رو مجدد روی توری بذارید تا کاملا خنک شن و شربت اضافه چکه کنه.
می تونید با پودر پسته یا نارگیل شیرینی ها رو تزئین کنید یا ساده سرو کنید.
شیرینی های سرخ کردنی، بصورت تازه خوشمزه ترن. پس بهتره که به میزان کم درست کنید و همون روز نوش جان کنید.
بامیه باقیمونده رو در ظرف در باز در یخچال نگهداری کنید، نهایتا یک عدد سلفون رو آزاد روی بامیه ها قرار بدید. نگهداری بامیه در ظرف دربسته باعث نرم شدن بامیه ها می شه.
نکته: با روغن باقی مونده چیکار کنیم؟
روغنی که در اون بامیه ها رو سرخ کردید رو حتما دور بریزید. استفاده مجدد از روغنی که به حرارت بالا رسیده بسیار خطرناکه. برای دور ریختن روغن به هیچ وجه روغن رو در سینک خالی نکنید. روغن وقتی از لوله های سینک پایین می ره و با مواد دیگه قاطی می شه حالت گریس پیدا می کنه و راه آبتون رو می بنده. روغن رو در یک ظرف به درد نخور مثل ظرف خالی ماست، شیر یا پنیر بریزید و در سطل آشغال بندازید.
سلام . خیلی ممنون.
سلام خانم وحید عزیز خسته نباشید.
۱-در دستور گفته شده که یک لیوان آرد استفاده کنیم.
میشه بگید دقیقا چند گرم آرد میشه؟
۲-بعد ببخشید یه سوال دیگه این که من در دستور های آشپز های دیگه دیدم که وقتی یک بار بامیه ها رو در روغن سرخ میکنند، اجازه میدن که روغن دوباره یکم از داغی بیفته و ولرم بشه و بعد دوباره سری دوم بامیه ها رو سرخ میکنن و نهایتش بشه با اون روغن فقط دوسری بامیه سرخ کرد.
با توجه به این که شماقبلا گفتید که از هیچ روغنی بعد از یک دور سرخ کردن نباید دوباره استفاده کرد، به نظرتون این کار آشپز های دیگه، از نظر شما غیر بهداشتی هست؟ و یا چون روغن هنوز یکم داغه و کامل سرد نشده اشکال نداره؟ خیلی ممنون.
سلام عزیزم،
در مورد تبدیل پیمانه به گرم در پست " پیمانه های اندازه گیری" جدول گذاشتم و دونه دونه ذکر کردم حتما مطالعه کنید. ضمنا با توجه به کم هزینه بودن پیمانه ها بهتره پیمانه های استاندارد اندازه گیری رو از لوازم قنادی های خوب تهیه کنید و و جایگزین به گرم نکنید. دقت کنید که منظور لیوان فرانسوی نیست. در هر صورت هر پیمانه آرد 125 گرمه.
در مورد بامیه یا بامیه رو در روغن داغ سرخ کنید، یا یک دیگ بزرگ رو تا یک سوم روغن کنید و کل بامیه ها رو با هم سرخ کنید. من در این حد تخصص ندارم ولی کلا روغن داغ رو سرد کردن و مجدد استفاده کردن خیلی صلاح نیست.
خیلی ممنون
سلام خانم بهاره وحید عزیز.
عذر میخوام یه چند تا سوال داشتم خدمتتون. 🙂
به نظرتون چرا بامیه های بازاری نسبت به بامیه های خونگی تردتر هستن و ماندگاریشون بالاتر هست؟
آیا از آرد خاصی استفاده میکنن؟مثلا آرد سنگین و یا سبوس دار و یا چه افزودنی هایی اضافه میکنن؟
اگر اسم آردشون رو میدونید خیلی ممنون میشم اگه بگید .
در دستور شما،از چه نوع آردی استفاده کردید؟ آرد شیرینی پزی هست؟
خیلی ممنونم ازتون.
سلام عزیزم،
ربطی به آرد نداره، باید با شعله ملایم زمان طولانی بامیه رو سرخ کنید تا حسابی تُرد شه ایراد دیگه برای شربته. شربت بعد خنک شدن نه باید شل و نه باید غلیظ (عسل مانند) باشه. شربت شل باعث نرم شدن بامیه ها میشود و شربت غلیظ هم داخل بامیه ها نمیرود. شربتتون خوب قوام نداشته باشه آب توش می مونه و بعدا جذب باميه می شه و بامیه نرم می شه. عمل داغ زدن رو خوب انجام ندید رطوبت خمير زیاد و نرم می شه، از ماسوره بزرگ هم استفاده نکنید، ماسوره هر چی ریزتر ترد تر
من از آرد شیرینی پزی استفاده کردم.
خیلی ممنونم بابت توضیحاتتون.
سپاسگزارم.
سلام بهاره جان
ببخشید من درمورد شربت شنیدم ک تا نحوه اصلا نباید با قاشق هم زد
ولی شما نوشتید ک گاهی هم بزنیم تا شکر ته نشین نشه
چیکار باید کرد؟
سلام عزیزم،
در مورد شربت ها بعد از به جوش آمدن به هیچ وجه نباید هم زد ولی قبل از به جوش آمدن هرزگاهی اجازه هم زدن دارید که البته همونطور که شنیدید بهتره اون قسمت رو هم، هم نزنید و شیرجوش رو تاب بدید
سلام
متاسفانه بعضی از بامیه ها روشون ترک خورد. بنظرتون مشکل از کجا میتونه باشه.
در ضمن بعضی هاشونم بعد اینکه تو شهد ریختمشون پفشون خوابید
علت ترک خوردن تخم مرغ های درشت، کند بودن و کهنه بودن ماسوره، دمای زیادی بالای روغن
علت خوابیدن پف سرخ کردن کوتاه و مغز پخت نشدن
سلام بهاره خانم عزیز .میخواستم بدونم شما دستور پخت پشمک رو تو سایتتون ندارید؟ممنون.
سلام عزیزم،
متاسفانه تا حالا درست نکردم بلد نیستم
سلام.بهاره جون چند تا سوال داشتم خدمتتون 1.اگه بخوایم در دستور شما برای درست کردن بامیه از جوش شیرین یا بیکینگ پودر استفاده کنیم در چه مرحله ای باید باشه یعنی باید با آرد مخلوط کنیم و بعد به یکباره در آب و کره اضافه کنیم؟2.میشه هم از جوش شیرین و هم از بیکینگ پودر هر دو استفاده کرد؟ و در این صورا مقدارشان چقد باید باشه؟ 2.اگه بخوایم فقط ازجوش شیرین استفاده کنیم مقدار جوش شیرین چقدر باید باشه؟3.اگه بخوایم فقط از بیکینگ پودر استفاده کنیم مقدار بیکینگ پودر چقدر باید باشه؟ 4.به نظرتون در کل شما بیکینگ پودر رو توصیه میکنید یا جوش شیرین رو؟ممنون
سلام عزیزم،
به این دستور یکی از کاربران عزیز جوش شیرین اضافه کرد و خراب شد، دستور جوش شیرین یا بیکینگ پودر دار ظاهرا نسبت هاش متفاوته و من متاسفانه تا حالا امتحان نکردم. در کانال خانوم وفا یکی از دستورها با بیکینگ پودره https://t.me/elhamsugarartnew
خیلی ممنون
من یه سوال بکنم اگه بخوایم از گلوکز استفاد ه کنیم چه زمانی باید به شربت بار اضافه بشه؟
با آبلیمو
یه سوالم داشتم شربت استفاده شد ه رو باقیش که اضافی میاد میشه داخل یخچال نگهداری کر د یا باید دوربریزیم؟
شربتی که بامیه ها رو توش ریختید رو می تونید در یخچال نگهداری کنید ولی اوب باید از صافی رد کنید، بعد در ظرف شیشه ای دردار بریزید و تا یک هفته می تونید در یخچال نگهداری کنید، موقع استفاده گرم کنید و بذارید ولرم شه بعد مجدد استفاده کنید.
ممنون چه خوب
نمیشه دستور زولبیا هم بذارید
فعلا در برنامه سایت نیست.
ممنون
ببخشید میشه میزان شکر شربت بار کمتر کرد/ اگه نخوام خیلی شیرین بشه؟ و اینکه من شربت باری که درست کردم بعد خنک شدن خیلی سفت شد و رنگش هم خیلی عوض شد نمیدونم به خاطر زعفرونه یا طبیعیه ترسیدم دوباره داغش کنم نمیدونم باید چی کار کنم
سلام پرستو جان،
اگر شربت سفت می شه، بهش دو قاشق آب جوش اضافه کنید و حرارت ملایم بدید تا دوباره باز شه، بعد بذارید ولرم شه و استفاده کنید.
متاسفانه شکر رو نمی شه کم کرد. برای اینکه بامیه ها شهد کم بکشه از ماسوره ریز استفاده کنید، شهد رو غلیظ و ولرم بگیرید.
دست شما درد نکنه
سلام بهاره جان
من چند روز پیش بامیه با دستور خانوم سنا (یوتیوب) درست کردم مقدار کره دوبرابر بود و تخم مرغ 2و نیم عدد بود و دوقاشق غذاخوری عسل . هنگام سرخ کردن کاملا ترد شد و داخلش پخته شد اما بعد شهد زدن فرداش خیلی نرم شده بود اما کاملا مزه بامیه قنادی میداد (فکنم مشکل از شهدم بود چون با قاشق اهنی خیلی هم زدم اصلا اطلاع نداشتم )روغن هم هنگام ماسوره زدن کاملا سرد باید میبود
اما دستور شما و چند دستور دیگه مقدار کره و داغ بودن روغن متفاوته چون همیشه دستور های شما عالی هستن تصمیم گرفتم مثل همیشه از شما کمک بگیرم اگه با دستور شما پیش برم ترد تر میشه؟ و اینکه مانند قنادی هست ؟
اها یه سوال دیگ اگه بخوایم جوش شیرین اضافه کنیم کی اضافه کنیم و اینکه با هیچ ترفندی نمیشه شیرنی هارو چند روز یا هفته نگه داشت من امسال کنکور دارم وقت نمیکنم زیاد اشپزی کنم و میخواستم مقدارو زیاد درست کنم که برای بعد هم بمونه یا بعد ها خواستم برای مهمونی درس کنم چند روز قبل درست کنم که همون روز درگیر نباشم ولی ترد بمونه
(واقعا ببخشید که متن انقد طولانی شد گفتم تو یه پیام همه چیزو بگم دیگه
اهان درمورد روغن من یه سایتی خوندم در روغن زولبیا میشه بامیه درست کرد اما در روغن بامیه نمیشه زولبیا درس کرد من فکر میکردم چون روغن بامیه زیاد داغ نمیشه بهتره اول اون استفاده بشه بعدا زولبیا اما این مطلبو دیدم گیج شدم به نظر شما چیکار کنم در ضمن گوشفیل هم میخواستم سرخ کنم الان یکی دیگه به مشکلاتم اضافه شد :|
کلییییی سوال دیگم دارم اما دیگه روم نمیشه بنویسم ) بازم خیلی ممنون
سلام عزیزم،
1. متاسفانه نتیجه کمی با قنادی متفاوته ولی خوشمزست. ترد شدن به مهارت شما بستگی داره نه به دستور، غلظت شربت، خوب داغ زدن و صحیح سرخ کردن باعث تردی می شه.
2. جوش شیرین رو باید با آرد مخلوط کنید.
3. این دستور فقط دو روز ماندگاره متاسفانه راهی برای ماندگاری بیشتر نمی دونم.
4. مطلب درست گفته شده به دلیل اینکه بامیه تخم مرغ داره دیگه در روغنش چیزی بهتره سرخ نشه. ولی در کل اگر براتون مقدوره روغن هر کدوم جدا و تمیز باشه خیلی بهتره
سلام خانم وحید امروز قصد دارم با راهنمایی های شما بامیه درست کنم امیدوارم خوب بشه فقط یه چند تا سوال دیگه مونده اگه لطف کنید و جواب بدید ممنون میشم.-1.اگه بخوایم دوباره ازشربت اضافی تمیزی که در یخچال نگه داری شده استفاده کنیم چه کارکنیم؟ یعنی مثلا وقتی دوباره بامیه سرخ کردیم میتونیم شربتی که چند روز پیش برداشتیم رو بیاریم و بامیه های سرخ شده رو توش بندازیم؟ و یا فقط به درد این میخوره که فقط برای تازه کردن بامیه روی بامیه ریخته بشه؟2.آیا شربت بامیه ای که از یخچال آوردیم باید دوباره گرمش کنیم و ولرم بشه تا بتونیم بامیه های سرخ شده رو توش بریزیم؟3.درمورد شربتی که بامیه ها رو توش ریختیم چه طور؟میشه دوباره ازش استفاده کرد و باید برای استفاده مجدد دوباره گرم بشه؟ (باتوجه به این که ممکنه از روغن باقی مونده بامیه های قبلی هم توش باشه و دوباره داغ کردن اون اشکال داره؟ )4.اگر بامیه درست کردیم و مثلا در شربت انداختیم و آماده شد و چند روز در یخچال موند و وقتی خواستیم از بامیه هابخوریم و مثلا قبلا شربت اضافی در یخچال داریم، این شربت رو میشه همین جوری سرد روی بامیه ها بریزیم تا دوباره تازه و خوشمزه بشن ؟ خیلی ممنون.
1. شربت رو گرم کنید، اجازه بدید ولرم شه بعد استفاده کنید یعنی بامیه هایی که تازه سرخ کردید رو توش بندازید.
2. باید گرمش کنید و ولرم شه.
3. شربتی که بامیه ها رو توش ریختید رو از صافی رد کنید، در یخچال نگهداری کنید، موقع استفاده گرم کنید و بذارید ولرم شه. به هیچ وجه هیییچ روغنی رو مجدد داغ نکنید سرطان زاست و ربطی به مبحث بامیه نداره.
4. متاسفانه این کار تاثیری نداره، شیرینی های سرخ کردنی رو باید در یکی دو روز خورد
سلام خانم وحید. در این رسپی گفتید که میتونیم اضافه شربت رو برداریم.منظورتون کدوم شربت هست؟ یعنی شربتی که هنوز چیزی باهاش قاطی نشده و تمیزه و هنوز بامیه ها رو توش ننداختیم و یا شربتی که بامیه های داغ رو توش ریختیم و دیگه مثل اول نیست؟ بعد این شربت رو چند روز میشه تو یخچال نگه داریم؟ ممنون میشم این بار هم راهنماییم کنید. .
من منظورم شربتی بود که توش بامیه انداخته نشده ولی شربتی که بامیه در اون زده شده هم می تونید از صافی ریز رد کنید و یک هفته در ظرف دربسته در یخچال نگهدارید.
سلام خوبید؟ بخشید یه چند تا سوال داشتم .1.چرا نباید از روغنی که بامیه ها رو توش سرخ کردیم دوباره استفاده کنیم؟ 2.در کل چند دفعه میتونیم با این روغن بامیه سرخ کنیم؟ و از کجا بفهمیم که دیگه نمیشه باهاش بامیه سرخ کرد؟3.وقتی خواستیم بامیه های داغ رو درون شربت بریزیم شربت باید کاملا سرد باشه و یا باید ولرم باشه؟ 4.بامیه ها رو که با شربت قاطی کردیم چند روز میتونیم تو یخچال نگه داریم؟ 5.در مرحله داغ زدن چند دقیقه باید خمیر رو داغ بزنیم؟ اگه مثلا ده دقیقه داغ بزنیم اشکال داره؟آیا هر چه خمیر رو بیشتر داغ بزنیم مثلا در حد همون ده دقیقه بامیه هامون پوک تر میشه؟ 6.زمان داغ زدن خمیر بامیه و خمیر نون خامه ای به یک اندازه است؟ و یا یکیشون احتیاج به داغ زدن بیشتری داره؟ ممنون.
7.میتونیم خمیر بامیه رو درون روغن سرد قیچی کنیم و بعد ظرف رو روی حرارت بذاریم تا با حرارت کم، بامیه ها سرخ بشن؟
1. از هیییچ روغنی بعد از یک دور سرخ کردن نباید دوباره استفاده کرد از نظر پزشکی و بهداشتی مشکل داره.
2. هر روغنی رو بعد از اینکه یک بار حرارت دید و حرارت رو خاموش کردید دیگه بریزید دور چون اکسیده شده و استفاده مجددش خطرناکه.
3. شربت باید ولرم باشه
4. بامیه های خانگی بعد از دو روز تردیشون رو از دست می دن.
5. دازغ زدن به دقیقه نیست، به شکله، تا جایی داغ بزنید که به شکل گفته شده دربیاد حتما در گوگل جستجو کنید و ویدئوهای بامیه رو ببینید تا متوجه شید به چه شکلی باید دربیاد. متاسفانه داغ زدن زیاد خمیر رو خراب می کنه.
6. هیچ کدوم زمان ندارن هر دو باید تا جایی داغ زده شن که خمیر به غلظت دلخواه برسه. غلظت رو من در پست توضیح دادم اگر براتون روشن نیست فیلم هاشون رو ببینید تا با غلظت مربوطه آشنا شید.
7. من هم این کار رو خوندم ولی تا حالا انجام ندادم و اطلاع ندارم متاسفانه
6.
سلام بهاره جان
وقتت بخیر
من این رسپی رو درست کردم، جدای اینکه مث همیشه عالی بود و جاتون خالی دلی از عزا درآوردیم، یه مشکل داشتم، بعضی از بامیه ها موقع سرخ شدن ترک میخوردن:(
(تمامی نکات شما مو به مو انجام شده بود)
سلام عزیزم،
ترک خوردن بامیه می تونه از درشت بودن و زیاد بودن تخم مرغ ها یا از دمای نامناسب روغن باشه حتما دماسنج روغن تهیه کنید یا می تونه از بد قیچی کردن خمیر و یا از ماسوره نامناسب باشه. از قیچی تیز استفاده کنید تا خراش روی خمیر ایجاد نشه و ماسوره دندونه هاش خراب نباشه.:
و یه نکته دیگه که الان باهاش مواجه شدم. بامیه ها از دیروز تا حالا، شیره رویی رو به خودشون کشیدن، روشون براق نیست و مث بامیه های بیرون کاورشون سفت نیست.
نکات بامیه:
۱-از آرد سنکین استفاده کنید
2. دمای روغن باید صحیح و نه کم و نه زیاد باشه.
3-شربت باید غلیظ باشه
4-شربت باید ولرم باشه
بامیه بازاری یک چهارم قاشق چایخوری جوش شیرین در مواد خمیر و یک قاشق غذاخوری گلوکز در شربت برای براقی داره.
توی دستور بامیه و نون خامه ای، ابتدای مراحل درست کردن خمیر نوشته شده به محض به جوش افتادن آب و کره باید آرد رو اضافه کنیم تا مقدار آب با تبخیر از دستور کم نشه- بعد در جاییکه از داغ زدن صحبت شده نوشته شده بایستی کل آب موجود در خمیر بخار شه و از بین بره...
من درست متوجه شدم؟ ینی خمیر نهایی رو باید تا جایی داغ زد که کل آب از بین رفته و خمیر شامل کره و آرد باشه؟
در این دو دستور می خوایم لحظه ای که آرد رو اضافه می کنیم نسبت آرد به آب صحیح باشه و بعد باید با هم حرارت ببینند تا آب تبخیر شه. وقتی آرد رو به آب اضافه می کنیم از این آب مقداری به خورد آرد می ره که باعث می شه آرد از شکل پودری به حالت خمیری دربیادو مقداری بخار می شه. حالا می خوایم در حدی بخار شه که خمیر به شکل عکس نشون داده شده در بیاد و شُل تر نباشه. امیدوارم جوابتون رو گرفته باشید چون دیگه بهتر از این در توانم نیست تشریح کنم.
بله عالی بود. مرسی که با صبوری کمکمون میکنین.
سلام
روزت بخیر
بهاره جان؛ من میخوام مجدد ترای کنم.
-منظورتون از آرد سنگین رو میفرمایین؟
-دمای روغن باید چقدر باشه؟
-و حتی حدود دمای شربت چقد؟ ولرم معمولا میشه ۳۷ تا ۴۰ درجه، درسته؟
سلام عزیزم خیلی خوبه که دوباره می خواید امتحان کنید مهم ترین نکاتی که باید رعایت کنید خوب داغ زدن، غلظت شربت دمای شربت و نحوه داغ کردن روغنه. دمای روغن برای سرخ کردن همون 170 تا 180 درجه ست ولی چیزی که در بامیه مهمه دما نیست، شعله گازه، روغن باید با دمای کم داغ شه و بامیه باید با دمای کم سرخ شه. ولرم منظور حدود 40 درجه ست ولی غلظت مهم تره، چون در قنادی ها بامیه رو در شهد سرد می ریزن و اصلا ولرم هم نیست. منظور آرد جنس خوبه اگر می تونید آرد گرگان تهیه کنید.
سلام
بهاره جان من تو دستورم از جوش شیرین استفاده کردم. که کاش نمیکردم. بامیه ها اولش که وارد روغن میشدن اوکی بودن، دورشون میگرفت و آروم شروع میکردن به سرخ شدن، ولی به مرور که داشتن مغز پخت میشدن میشکفتن!
روی داغ زدنم خیلی دقت به خرج دادم و کاملا آب خمیر رو گرفتم. فکر میکنم تنها دلیلش میتونه همون جوش شیرین باشه.
ای بابا عجب داستانی شد براتون این بامیه خیلی متاسف شدم من خودم جوش شیرین نزدم ولی منبع موثقی به من گفتن که برای دوام در بامیه بازاری میزنن به هر حال ببخشید اینطور شد.
ببخشید برای کسی که با قیف کار نکرده برای تهیه بامیه میشه از این سرنگی ها استفاده کرد یا نه و اندازه ماسوره ای که برای بامیه خوبه چه اندازه است و طرز تهیه زولبیا میذارید؟ من امشب خیلی مزاحمتون میشم پیجتون عالی و منم سوالایی میپرسم که خیلی وقته دنبال جوابشم مرسی
سلام،
متاسفانه سرنگی ها مناسب بامیه نیستند، عکس ماسوره مناسب رو در آموزش انداختم از لوازم قنادی ماسوره ستاره ای بخواید بگید برای بامیه سرش یک سانت بازه و دندونه داره مثل تصاویر.
آموزش زولبیا فعلا در برنامه سایت نیست.
خیلی خیلی ممنون امیدوارم بتونم درست کنم و عکسش بذارم مثل دوستان شرمنده امشب خیلی اذیت کردم راستش میخوام بشه یکم خرید کنم برای همین همه سوالام یه جا پرسیدم
سلام بهاره جون.ممنون از زحمات و سخاوت بی حد شما در آموزش نکات..بامیه حدودا چند دقیقه باید سرخ بشه..واینکه خمیر بامیه زمان داغ زدن بعد یک دست شدن چند دقیقه حرارت ببینه..ممنون از راهنمایی شما
سلام عزیزم،
برای داغ زدن از شیرجوش ضخیم استفاده کنید و تا جایی داغ بزنید که مواد مثل حلوا یکدست شه و از دیواره دیگ جدا شه. برای اینکه بامیه ها پوک و تُرد شه و خمیری نشه حین داغ زدن کل آب موجود در خمیر باید بخار شه که برای تِست کردن این مسئله قاشق باید توی خمیر داغ زده وایسته و نیفته. در این حالت یعنی آب کاملا بخار شده که بسته به میزان مواد و جنس شیرجوش زمان متفاوتی داره ولی معمولا سه تا چهار دقیقه طول میکشه.
ممنون از راهنمایی شما
سلام ممنونم که با صبرو حوصله بدون چشمداشت به سوالای ما پاسخ میدید
میشه کلا بجای شربت ازرعسل استفاده کرد که سالمتره
سلام مریم جان،
متاسفانه عسل به خوبی شکر جذب بامیه نمی شه و بامیه رو نرم می کنه ولی من جای شما باشم امتحان می کنم شاید به ذائقه شما بد نباشه.
سلام بهاره جان
من پارسال ماه مبارک رمضان با همین دستور شما بامیه های خوشمزه ای درست میکردم که همه ازشون تعریف میکردن ولی امسال دوبار که درست کردم هر دوبار شربت بارم شکرک زد و تجربه ی خیلی بدی بود
میخواستم ببینم میشه کلا از وقتی که شربت رو روی گاز میذاریم هم نزنیم؟
و اینکه تو بعضی از دستور ها گلوکز و جوهرلیمو اضافه میکنن به نظرتون مشکلی نداره اگر این کارو بکنیم؟
عزیزم ببخشید طولانی شد
سلام فاطمه جان،
می تونید به جای هم زدن شیرجوش رو بچرخونید. در مورد شکرک زدن در تمام طول تهیه شربت، دیواره های شیرجوش رو با فرچه قنادی و آب جوش بشورید و می تونید قاشق یک هشتم چایخوری رو نیمه جوهرلیمو بریزید. متاسفانه من در مورد گلوکز اطلاعی ندارم.
خیلی ممنونم از شما
سلام خانم وحید عزیز
اگر بخواهیم از روغن استفاده کنیم باید روغن صاف باشه یا روغن معمولی و اینکه اکثر روغن ها نیمه جامده مشکلی ایجاد نمی کنه؟
خیلی ممنون از شما
سلام عزیزم،
منظور از روغن جامد، روغن جامدهای آشپزیه که تو دبه های حلبی در سوپرمارکت ها میفروشن و چون حرارت میبینه نیمه جامد بودن مشکلی ایجاد نمی کنه ولی باز اگر قبلش صاف کنید بهتره.
درود عزیزم
امروز بامیه درست کردم با رسپی شما
و نتیجه عالی شد. هم شربت بار و هم خود بامیه ها
ممنون از زحمات شما
بامید خدا تو اولین فرصت عکسش رو هم میذارم.
سلام گُلم،
بامیه از اون دستورهای بد قلق و سخته اگر خوب در اومده نشونه استعداد و همت و هنر شماست نه چیز دیگه واقعا آفرین و موفق باشید
سلام خدمت استاد عزیز
تازه امروز میخوام طبق دستور پخت فوق العاده ای که گذاشتین، بامیه درست کنم.
اما قبلش یه سوالی به ذهنم رسید و ممنون میشم پاسخ بدین:
میشه بجای شربت بار از شربت زعفرون استفاده کرد؟
پیشاپیش تشکر و سپاس
سلام به شما،
شربت بار با این غلظت باعث تُردی و دوام بامیه می شه عوض کردن نوع شربت مقدوره ولی بامیه ها نرم تر می شن و ممکنه موندگاری کمتری داشته باشن
بهاره جون فوق العاده خوشمزه و تردشد این بامیه هاوخوشحالم که باآموزش عالی شماتونستم یک بامیه سالم و خوشمزه برای خانواده درست کنم .
خیلی خیلی خوشحالم که درست کردید و لذت بردید
ممنون بهاره جون حتما درستش میکنم.خیلی عالیه که داریم یاد میگیریم حتی دسرهای سنتی رو هم تو خونه هامون درست کنیم با کمک شما....
خواهش می کنم عزیزم
سلام بهاره جون.ممنون از اینکه با سخاوت تمام همه ی نکات و آموزش میدید.من مبتدی هستم وبرای اولین بار بامیه درست کردم اما داخلش کمی خمیر بود و حالت خام داشت با اینکه زمان سرخ شدنش کم نبود.ممنون میشم راهنمایی کنید تا ایراد کارم و برطرف کنم
سلام مریم جان،
علت خمیری شدن داخل بامیه کم داغ زدنه. باید بیشتر داغ بزنید تا کاملا مغزپخت شه. سعی کنید از شیرجوش ضخیم برای داغ زدن استفاده کنید.
وقتی آرد یکدست شد، فرم گوله ای گرفت و از دیواره دیگ جدا شد مثل حلوا یعنی آماده است. برای اینکه بامیه ها پوک و تُرد شه و خمیری نشه حین داغ زدن کل آب موجود تو خمیر باید بخار شه. برای تِست کردن این مسئله قاشق باید توی خمیر داغ زده وایسته و نیفته. در این حالت یعنی آب کاملا بخار شده.
اگر میتونید دماسنج هم برای روغن تهیه کنید.